Ostatnio bardzo popularna stała się pierś z kurczaka. Jemy piersi a'la schabowy, zrobione na kebaba, gotowane, smażone i pieczone. W tej całej kurczakomanii ludzie zapomnieli o równie smacznym drobiu jakim jest INDYK.
Przejrzałam różne skrzętnie zbierane przepisy i zrobiłam dwa dania z jednej duuużej piersi z indyka. Potrawy lekkie, smaczne i kolorowe. Zachęcam do zasmakowania w indyku! Chciało by się rzec.. gul gul :)
Potrawka z indyka z makaronem
Składniki:
500g piersi z indyka
200g makaronu spagetti
0,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki białego wina
kilka pieczarek
1 czerwona papryka
3/4 puszki groszku konserwowego
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 szklanka rosołu (zrobiony z 1 kostki)
1 pęczek piertruszki
1 łyżka mąki
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie - szybko i na dużym ogniu, żeby mięso zamkęło pory i nie oddawała swojego smaku do sosu. Czosnek, cebulę, marchewkę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę.
Na osobną patelnię wrzucamy cebulę i czosnek szklimy na oliwie, następnie dodajemy paprykę i marchewkę i czekamy aż zmiękną. Dokładamy pieczarki i dalej smażymy. Gdy pieczarki zmiękną zalewamy wszystko białym winem, rosołem i kremówką oraz dodajemy groszek. Mieszamy.
Gdy groszek się "zagrzeje" dodajemy usmażone mięso. Mieszmy i zostawiamy na ogniu. W między czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Z roztopionego masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy ją do potrawki z indyka i dokładnie mieszamy. Na końcu przyprawiamy pieprzem i solą, cały czas trzymając na ogniu i czekamy aż całość zgęstnieje.
Potrawkę podajemy z makaronem, posypując posiekaną pietruszką.
Filet z indyka zapiekany z brokułami
Składniki:
500g piersi z indyka
łyżka oleju
łyżka masła
300g pieczarek
250g brokułów
2 łyżki mąki
pół szklanki bulionu z kostki
pół szklanki śmietany kremówki
100g żółtego sera
pieprz sól
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy ok. 5 minut, następnie wlewamy bulion i zagotowujemy. Na osobnej patelni ma małym ogniu dusimy mięso, ok. 15 minut i następnie dodajemy do pieczarek.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 7 minut w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy, dodajemy sól i pieprz.
Piekarnik nagrzewamy do tem. 220°C. Na dolne naczynia żaroodpornego nakładamy brokuły, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami i posypujemy startym żółtym serem.
Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15-20 minut.
Danie można podawać z ryżem lub makaronem.
Żałuję, że mój narzeczony nie lubi brokuł:/ bo na pewno bym mu taki zapiekany z brokułami filet zrobiła.
OdpowiedzUsuń