Oto i one... kawowe muffinki, prawdziwa rozkosz dla kawoszy (czytaj mnie) lekko kakaowe ze zmielonymi ziarnami kawy wręcz rozpływają się w ustach... A do kawy są po prostu boskie. Robiłam już wiele muffinków i te znajdą się na pewno w pierwszej trójce klasyfikacji.
Co najwazniejsze robi się je baaardzo szybko, a smakują wyśmienicie zarówno same jak i z kremem kawowym. Mniaaam!
Kawowe muffinki
Składniki:
125g masła125g brązowego cukru
125g mąki pszennej tortowej
łyżka kawy
2 łyżeczki gorącej wody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 średnie jajka
2 łyżki kakao
Kawowy krem maślany:
175g masła350g cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki przegotowanej wody
Przygotowanie:
Łyżkę kawy zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy pokrojone na małe kostki miękkie masło i dodajemy cukier. Wszystko ubijamy ma puszystą masę. Następnie dodajemy schłodzoną kawę i dalej miksujemy. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym jajku.Mąkę mieszamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy ją do masy i razem mieszamy.
Tak przygotowaną mieszankę rozdzielamy na 12 papierowych papilotek ułożonych w formie do muffinków.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Babeczki pieczemy ok 15-20 minut.
Kiedy babeczki "siedzą" w piekarniku przygotowujemy krem. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodajemy ostygniętą kawę.
Masa jest dość słodka, dlatego jeśli chcemy, możemy dodać mniej cukru. Tak przygotowany krem nakładamy końcówką cukierniczą na muffinki.
Kilka porad:
♦ Ja do siast stosuję zawsze masło, nie margarynę. Dzięki maśle ciasta są puszyste i doskonale smakują.
♦ Kupując masło patrzcie na etykiety! Czasem coś co się nazywa masłem w rzeczywistości to nic innego jak mix maślany...
♦ Nie zawsze cena świadczy o "prawdziwości" masła. Ja kupuję Masło ekstra w Intermarche kosztuje 4zł (200g) i ma aż 82% zawartości tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz