Zapewne zauważyliście, że ostatnio na moim blogu pojawia się mało przepisów... Wszystko to dlatego, że jestem na diecie :P Nie jakieś tam specjalnej... po prostu ograniczyłam smażone rzeczy, ziemniaki i chleb (zastąpiłam go pieczywem Wasa oraz sucharkami). Po jesienii i zimie, które spędziłam głównie siedząc nad zaproszeniami przybyło mi tu i ówdzie... :P A zawsze to lepiej zrzucić od razu 5kg niż potem z 15 :)
Poniżej przedstawiam Wam "odchudzony" przepis na obiad, z książki "Żyj zdrowo" z Faktu. Tak tak właśnie z tego brukowca. Zdziwicie się, ale uwielbiam dołączane do niego czasem książki z przepisami, mam ich już kilka i zawsze jak coś zrobie wybornie smakuje, a cena czyni cuda, bo kosztuje aż całe 6,50 :)
Przepis jest prosty i smaczny, no i przede wszystkim mało kaloryczny i syty :)
Chili Con Carne w Tortilli
Składniki:
0,5kg zmielonej wołowiny
3 cebule dymki
chili
3 ząbki czosnku
puszka pommidorów
puszka czerwonej fasoli
1/3 puszki kukurydzt
4 tortille
kilka liści sałaty (najlepiej batawia)
kmin rzymski
mielone ziarna kolendry
suszone oregano
pieprz i sól
Przygotowanie:
Dwie dymki pokroić w kostkę, trzecią w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili umyć, usunąć pestki i posiekać. Sałatę umyć i pozostawić do osuszenia.
Posiekane dymki, czosnek i chili wrzucić na patelnię polaną małą ilością oliwy z oliwek, podlać małą ilością wody i zeszklić. Następnie dołożyć mięso mielone i zrumienić. Mięso ma się rozpaść na części, gdy tak się stanie wlewamy pomidory w puszce, dodajemy łyżkę kminu rzymskiego (inaczej kumin - nie mylić ze zwykłym kminkiem!), oregano oraz kolendrę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Całość prztkrywamy i dusimy na małym ogniu 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy fasolę i kukurydzę i gotujemy 10 minut. Sos ma być gęsty, a mięso ma "wpić" sos.
Tortille podrzegwamy na patelni lub w piekarniku, następnie wyścielamy je sałatą, nakładamy chili con carne i posypujemy talarkami dymki. Składamy na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz