Kto powiedział, że muszę kreować tylko z papieru? Drugą moją pasją jest gotowanie i pieczenie... Dlatego jak zobaczyłam reklamę gazety "Dekoracja ciast" - pomyślałam... coś dla mnie :) i pobiegłam do kiosku.
W dzisiejszej odsłonie prezentuję przepis z nr 1 w/w gazety - babeczki :) Trochę je zmodyfikowałam - zrobiłam inne "ubranka" motylków oraz dodałam malinki.
Czytaj dalej aby zobaczyć więcej zdjęć oraz przepis :)
125g masła
125g cukru
2 jajka średniej wielkości lekko ubite
łyżeczkę ekstraktu waniliowego
125g mąki pszennej
75g posiekanej białej czekolady
łyżka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 190 stopni Celsjusza i włóż do otworów formy do pieczenia babeczek 12 papilotek. Masło i cukier wymieszaj w misce łyżką lub mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj lekko ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i rozdrobnioną czekoladę.
Powstała masa powinna mieć gładką, płynną konsystencję - jesli będzie zbyt gęsta dolej łyżkę mleka.
Masę należy wyłożyć do papilotek na 2/3 wysokości. Babeczki piecz 12-20 minut (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę w piekarniku.
Masa:
350g cukru pudru
175g miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj miękkie masło. Wymieszaj mikserem dokładnie składniki, następnie dolej wody i ekstraktu waniliowego. Składniki powinny być ubite na miękką i puszystą masę.
Tak przygotowany krem nakładaj za pomocą rękawa cukierniczego na babeczkę. Wyciśnij krem zaczynając od zewnątrz i zakreślając coraz mniejsze kółka - kierując się ku górze.
W dzisiejszej odsłonie prezentuję przepis z nr 1 w/w gazety - babeczki :) Trochę je zmodyfikowałam - zrobiłam inne "ubranka" motylków oraz dodałam malinki.
Czytaj dalej aby zobaczyć więcej zdjęć oraz przepis :)
Babeczki z białą czekoladą:
Składniki:125g masła
125g cukru
2 jajka średniej wielkości lekko ubite
łyżeczkę ekstraktu waniliowego
125g mąki pszennej
75g posiekanej białej czekolady
łyżka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 190 stopni Celsjusza i włóż do otworów formy do pieczenia babeczek 12 papilotek. Masło i cukier wymieszaj w misce łyżką lub mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj lekko ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i rozdrobnioną czekoladę.
Powstała masa powinna mieć gładką, płynną konsystencję - jesli będzie zbyt gęsta dolej łyżkę mleka.
Masę należy wyłożyć do papilotek na 2/3 wysokości. Babeczki piecz 12-20 minut (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę w piekarniku.
Masa:
350g cukru pudru
175g miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj miękkie masło. Wymieszaj mikserem dokładnie składniki, następnie dolej wody i ekstraktu waniliowego. Składniki powinny być ubite na miękką i puszystą masę.
Tak przygotowany krem nakładaj za pomocą rękawa cukierniczego na babeczkę. Wyciśnij krem zaczynając od zewnątrz i zakreślając coraz mniejsze kółka - kierując się ku górze.
Aż mi ślinka pociekła! Super są te Twoje babeczki!
OdpowiedzUsuńa ja coś wykombinowałam. te motylki mogłabyś zrobić z masy solnej i dodać do pudełeczek dla gości :)
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają mega apetycznie - szkoda że ja znowu na diecie, bo bym przepis wypróbowała :)
Mniaammm :* Babeczki rewelacja !! Gratuluję :)
OdpowiedzUsuńto nie są muffinki tylko cupcake Violka ;)
OdpowiedzUsuń