czwartek, 27 września 2012

Pan Deser


Jak urozmaicić niedzielny deser? Sposób jest bardzo prosty - galaretka + bita śmietana + cukrowy motylek :) Deser prosty... a kolorowy i smaczny :)

Poniżej opisuję jak zrobić gwiazdkowo-serduszkowe galaretki :)


Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Następnie rozlewamy połowę na płaskim talerzu, a do 2 części dosypujemy szczyptę barwnika do ciast. Mieszamy aż do uzyskania odpowiedniego koloru (ja do czerwonej galaretki dosypałam niebieskiego barwnika aby otrzymać ciemno-niebieski kolor), następnie również przelewamy do płaskiego talerza.

Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy galaretka ostudzi się przekładamy ją do lodówki, aby odpowiednio stężała.

Szukamy w domu małych foremek do ciasta i odciskamy w galaretce. Tak powstałe kształy "przyklejamy" do boków przeźroczystego pucharka. Następnie wszystko przykrywamy kołderką z bitej śmietany.



Na koniec dekorujemy cukrowym motylkiem lub innym ozdobnym smakołykiem.


Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Prosty, a jaki efektowny ten deser :D:D:D Lubię galaretkę :D Kurcze kiedyś umiałam u mnie w mieście kupić niebieską galaretkę, ale teraz nie da się jej znaleźć :/ No, ale widzę, że Ty znalazłaś na to radę :) A akurat mam niebieski barwnik :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne kolorowe galaretki można kupić w kaufland z tej firmy w takich kolorach http://www.agro-wodzislaw.pl/produkty.php?dr1=9&dr2=12:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) zwykła galaretka, zwykła bita śmietana. Ale efekt niezwykły !!!! Super pomysł. Mniaaam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł myślałam że galaretka powinna mieć mniej wody, jest świetna seria galaretek niebieska szafirowa, granatowa w Kauflandzie dostępne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...