Może w ostatnich dnia pogoda się trochę popsuła, ale za to na weekend mają powrócić 30°C upały... Przyda się wtedy jakieś ochłodzenie. Polecam wam zrobić wtedy przepyszny arbuzowy koktajl, który można pić bez alkoholu... lub trochę wzmocnić go % :) Ja swój wzmocniłam Arbuzowym Cin Cin :)
Zapytacie... jak udało mi się zrobić koktajl bez pestek? ;) Odpowiedź poniżej... :)
Arbuzowy koktajl
Składniki:
1,5kg arbuza3 limonki
1 litr wody lekko gazowanej
1-2 łyżki cukru trzcinowego
mięta
lód
Przygotowanie:
Miąższ z arbuza kroimy w większą kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Wyciągamy z szuflady poczciwy tłuczek do ziemniaków i wyżywamy się na arbuzie do woli, aż wyjdą z niego wszystkie soki :) Otrzymany sok przelewamy przez sitko do dzbanka. W razie potrzeby resztę miąższu po raz drugi tłuczemy :)Wyciskamy sok z 2 limonek i dolewamy do dzbanka. Słodzimy wedle uznania :) Całość zalewamy wodą mineralną i wstawiamy do lodówki do schłodzenia lub zasypujemy duuużą ilością lodu :)
Przed podaniem, wlewamy na dno kieliszków % i zalewamy koktajlem arbuzowym. Następnie wrzucamy plasterki limonki oraz ozdabiamy kawałkiem arbuza i listkami mięty. Smacznego! :))))
Witaj, trafiłam do Ciebie po śladach mamy Twojej i bombowo, że dała mi te namiary:-) Pysznie, kolorowo, pięknie. Pozdrawiam ciepło:-)
OdpowiedzUsuń