sobota, 12 października 2013

Risi e bisi


Risi e bisi to danie, które ze względu na swoją konsystencję, we Włoszech uważane jest za coś pomiędzy risottem a zupą, podawane głównie w okolicach Wenecji . Jego początki sięgają starożytnej tradycji kulinarnej z Republiki Weneckiej i szybko jednak danie rozprzestrzeniło się na cały kraj. Jego głównymi składnikami jest ryż oraz zielony groszek. .

Łatwe w przygotowaniu i przepyszne danie :)



Risi e bisi


Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 łyżki masła
60g posiekanej pancetty
1 mała posiekana cebula
1,4l podgrzanego bulionu drobiowego
200g ryżu arborio
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
250g mrożonego zielonego groszku (ewentualnie z puszki lub w sezonie 1kg świeżego)
pieprz
60g startego parmezanu

Przygotowanie:

Oliwę z połową masła rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy pancettę z cebulą i podsmażamy 5 minut.


W garnku gotujemy bulion (zrobiony wcześniej lub z kostki rosołowej). Następnie do garnka dodajemy ryż, oprószamy pieprzem i podgrzewamy ok. 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.


Po upływie tego czasu dokładamy pietruszkę, podsmażoną pancettę z cebulką oraz mrożony groszek i podgrzewamy kolejne 8 minut, aż groszek będzie gorący.


Na koniec ryż mieszamy z masłem i parmezanem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...