Nadeszła jesień i trzeba zjeść coś co rozgrzewa i podnosi odporność. Pod te kryteria pasuje idealnie zupa czosnkowa. Ma kremową konsystencję, pysznie smakuje i co najważniejsze wcale nie ma się po niej czosnkowego oddechu ;)
Robiłam ją po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis znalazłam w książce z... kuchnią włoską! :)
Zupa czosnkowa
Składniki:
8-10 ząbków czosnku2 cebule
0,5kg ziemniaków
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 litr bulionu drobiowego
150ml śmietanki kremówki 12%
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początku gotujemy bulion, wg własnego przepisu. Każdy lubi inny rosołek więc nie będę narzucać tutaj żadnego konkretnego. Wersja dla leniwych: drobiowa kostka rosołowa, chociaż to już nie ten smak... :)Cebulę, czosnek oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem, do momentu aż się zeszklą. Następnie dorzucamy ziemniaki i smażymy 5 minut.
Wlewamy wino i dusimy pod przykryciem ok 15 minut, często mieszając. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Ostygnięte ziemniaczki z cebulą i czosnkiem wrzucamy do blendera i miksujemy. Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy zmiksowane warzywa oraz śmietankę. Całość gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli ziemniaki nie zmiksowały się do końca, przed podaniem zupę kolejny raz miksujemy w garnku .
Zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i zjadamy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz