piątek, 8 listopada 2013

Pappardellle z dynią


Co można zrobić z dyni? Dużo! Zupę, danie główne, ciasto czy muffiny. Wypróbowałam już wszystkie opcje. Poniżej zapraszam Was po przepis na przepyszny makaron z dynią. Jest delikatny, smakowity i nie potrzeba dużo czasu do jego przygotowania.



Pappardelle z dynią


Składniki:

0,5kg dyni bez skórki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku rozgniecione
4-6 łyżek posiekanej pietruszki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
250ml buliony drobiowego
125g szynki parmeńskiej
250g makaronu Pappardelle
150ml śmietanki 12%
sól i pieprz
świeżo starty parmezan do podania

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy w dużym garnku, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy połowę posiekanej pietruszki i podgrzewamy jeszcze przez minutę.

Dokładamy kawałki dyni, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy ok. 5minut. Połowę bulionu wlewamy do garnka z dynią i podgrzewamy ok. 10 minut, aż dynia będzie miękka. W razie potrzeby uzupełniać pozostałym bulionem. Na końcu dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. i całość podgrzewamy mieszając.

W osobnym garnku wg zaleceń na opakowaniu gotujemy makaron.

Do dyni wlewamy śmietankę i podgrzewamy 2-3 minuty. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem dyniowym, posypujemy resztkami pietruszki i startym parmezanem.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...