Co można zrobić z dyni? Dużo! Zupę, danie główne, ciasto czy muffiny. Wypróbowałam już wszystkie opcje. Poniżej zapraszam Was po przepis na przepyszny makaron z dynią. Jest delikatny, smakowity i nie potrzeba dużo czasu do jego przygotowania.
Pappardelle z dynią
Składniki:
0,5kg dyni bez skórki3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku rozgniecione
4-6 łyżek posiekanej pietruszki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
250ml buliony drobiowego
125g szynki parmeńskiej
250g makaronu Pappardelle
150ml śmietanki 12%
sól i pieprz
świeżo starty parmezan do podania
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy w dużym garnku, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy połowę posiekanej pietruszki i podgrzewamy jeszcze przez minutę.Dokładamy kawałki dyni, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy ok. 5minut. Połowę bulionu wlewamy do garnka z dynią i podgrzewamy ok. 10 minut, aż dynia będzie miękka. W razie potrzeby uzupełniać pozostałym bulionem. Na końcu dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. i całość podgrzewamy mieszając.
W osobnym garnku wg zaleceń na opakowaniu gotujemy makaron.
Do dyni wlewamy śmietankę i podgrzewamy 2-3 minuty. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem dyniowym, posypujemy resztkami pietruszki i startym parmezanem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz