No tak... lampion na Halloween gotowy, ale co zrobić z "wnętrznościami"? U mnie nic się nie marnuje! Aż szkoda było wyrzucić tyle dobrego jedzenia. Szperałam... szperałam... i wyszperałam znów coś orginalnego - Orientalną zupę z dyni :)
Przepis znalazłam na stronie Zajadam.pl autorstwa Grzegorza Lach. Zupa pyszna! Wręcz łaskocze kubki smakowe, doskonale rozgrzewa i pozostawia delikatną nutkę kremu z dyni... Ugotowałam cały garnek i juz prawie nie ma, tak posmakowała moim domownikom :)
Jak to zwykle ja... wprowadziłam w przepisie kilka zmian... :) Jednak baza rewelacyjna!
Orientalna zupa z dyni
Składniki:
jedna średniej wielkości dynia
jeden litr bulionu (z rosołu lub rozpuszczone 2 kostki)
trzy małe ziemniaki
dwie marchewki
jedna cebula
jeden ząbek czosnku
kilka łyżek oleju
30% śmietanka
przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, chilli
sól i piepz
Przygotowanie:
Jeżeli posiadamy wydrążone wętrzne dyni, kroimy je w kostkę. Jeżeli chcemy wykorzystać dynię tylko do zupy, to wycinamy z niej miąsz i odrzucamy skórkę.
Wszystkie warzywa (dynię, cebulę, marchewkę, ziemniaki) smażymy w małych porcjach na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumienią.
Przyrumienione warzywka wrzucamy do bulionu i dodajemy przyprawy: sporą łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki cynamonu i niewielką ilość kurkumy (dla wzmocnienia koloru). Na koniec dodajemy do smaku szczyptę chilli. Uwaga żeby nie przesadzić! :)
Następnie zupę gotujemy ok. 15 minut, aby warzywa zrobiły się miękkie. Kolejny krok to zmiksowanie blenderem całości, do uzyskania jednolitego kremu. Kiedy już to zrobimy spowrotem stawiamy zupę na gaz i dodajemy 3-4 łyżki śmietanki 30%. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy w małych miseczkach udekorowaną kleksem ze śmietanki i posypaną czarnym pieprzem.
Orginalny przepis znajdziecie TUTAJ.
Nigdy nie jadłam zupy dyniowej. Chyba pora spróbować ;) A dyniasty na balkonie prezentuje się znakomicie ;D
OdpowiedzUsuń