środa, 12 grudnia 2012

Ciasto prawdziwie czekoladowe!


Kto z nas nie lubi ciasta czekoladowego? Przepisów na nie jest mnóstwo... Można zrobić je z gotowym kremem i polewą czekoladową, ale ja nie przepadam za sztucznymi składnikami. Chciałam zrobić ciasto z kakao i prawdziwej gorzkiej czekolady...

No i zrobiłam... skorzystałam z przepisu z gazety "Dekoracja ciast" i nie pożałowałam... ciasto smakuje tak dobrze, że po 2 godzinach nic już z niego nie zostało ... :) Przepis wykorzystam na pewno jeszcze niejeden raz.

Przepis i więcej zdjęć znajdziecie w dalszej części wpisu. Wszystkiego... czekoladowego!!


Ciasto czekoladowe



Składniki: 

225g masła
225g cukru
4 średnie jajka
175g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50g gorzkiego kakao
łyżka ciepłej wody

Polewa ganache:

400ml śmietanki kremówki 36%
400g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% i więcej)

Przygotowanie ciasta:

Miękkie masło mieszamy z cukrem na lekką, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cału czas mieszając. Do miski z masą dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia, sól i kakao. Po czym mieszamy składniki drewnianą łyżką.

Dodajemy resztę mąki i dobrze mieszamy. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy łyżkę ciepłej wody.

Masę rozdzielamy na dwie równe części i przekładamy do foremek o średnicy 20-30cm. Jeżeli mamy jedną foremę pieczemy dwa ciasta osobo. Po wlaniu ciasta do foremki wyrównujemy je metalową łyżką lub szpatułą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut. Ciasto jest gotowe jeżeli włożony do niego patyczej do szaszłyków jest suchy.



Ostudzamy oba biszkopty, a następnie nożem wyrównujemy jego powierzchnię.

Przygotowanie polewy ganache:

Wlewamy do rondelka śmietankę kremówkę i podgrzewamy (nie zagotowujemy!) następnie wrzucamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Najlepiej mieszać ubijaczką do jajek :) - ja tak robię i wtedy czekoladowa masa jest puszysta.

Polewę zostawiamy do ostygnięcia. Jej konsystencja ma być gęsta i łatwa w nakładaniu.

Polewę układamy jako masę pomiędzy dwoma biszkoptami, a następnie smarujemy nią górę i boki ciasta. Najwygodniej jest nakładać masę dużym płaskim nożem lub szpatułą. Polewa nie powinna być idealnie gładka, a mieć smakowitą strukturę.


Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Czekolada moja miłość!!! A ja wczoraj piekłam świąteczne pierniczki :P Wyszło mi ich ponad 200 ;D najbardziej mnie przeraża ich ozdabianie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno smaczne , wierzę uwielbiam ganache bardzo bardzo , taką wersją napełniam kruche babeczki , robiłam już nawet z takiej trufle ( wtedy więcej czekolady trzeba ) , zawsze pyszne a co najwazneijsze - szybkie , szybkie i szybkie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...