czwartek, 20 grudnia 2012

Świąteczne babeczki :)


Uwielbiam babeczki, muffinki, cupcake i inne małe ciasteczka :) Chciałam zrobić ich świąteczną wersję, która byłaby zupełnie inna niż wszystkie. Ponieważ strasznie posmakowały mi kawowe muffinki, postanowiłam to właśnie je wykorzystać jako bazę i umieściłam na nich truskawkową choinkę :)

Poniżej znajdziecie przepis oraz instrukcje jak zrobić choinkę na muffince.


Przepis na kawowe babeczki znajdziecie klikając TUTAJ.

Zielony krem maślany

175g miękkiego masła
200g cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliiowego
szczypta soli
zielony barwnik w proszku

Masło razem z cukrem, aromatem i solą miksujemy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Na samym końcu dodajemy barwnik. I tu miałam problem ponieważ barwnik był jasno-zielony, a ja chciałam soczysto-zieloną choinkę... Dodałam więc trochę niebieskiego barwnika i kolor wyszedł taki jakiego oczekiwałam. Używając barwników uważajcie na ich ilość, ponieważ są bardzo mocne i szczypta może zabarwic nawet całe ciasto.

Jak zrobić choinkę?



Najpierw kupujemy truskawki, dostępne są w Biedronce - leżą zazwyczaj w chłodni koło sałat. Truskawki myjemy, obrywamy szypułki.


Następnie odcinamy górę truskawki, tak aby spód był równy. W środku truskawki wydrążamy małą dziurkę, tak aby truskawka potem stabilniej stała.


Krem maślany nakładamy do rękawa cukierniczego i wybieramy końcówkę "średnią gwiazdkę". Masę zaczynamy nakładać od dołu, okręcając truskawkę dookoła. Kiedy dojdziemy już prawie na samą górę, na środku babeczki robimy kleksa z kremu i kładziemy na nim truskawkę. Następnie wykańczamy szczyt choinki.


Gotowe muffinki możemy przekroić na pół - wyglądają wtedy bardzo efektownie lub zostawić w całości i zrobić niespodziankę gościom :)


Smacznego i Wesołych Świąt!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...