Było troszkę o zaproszeniach i innych pracach, więc teraz pora na jakiś przepis. Wczoraj wybierałam się na imprezę i chciałam zrobić coś na przekąszenie. Padło tym razem na nachosy. Nigdy ich nie robiłam, a to doskonały dodatek do piwka :) Aby przełamać ich pikatność powstał do nich sos serowy.
Nachosy mogą być też wspaniałym "Walentynkowym smakołykiem" dla połówki lubiącej chipsy i inne "smieciuszki" :)
Szybki i prosty przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
200g pszennej mąki
7 łyżek wody
50g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka chilli
Mąkę przesiewamy do misieczki i dodajemy sól oraz ostrą paprykę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło oraz 7 łyżek wody.Wszystko mieszamy (najlepiej ręką) w misce. Kiedy z ciasta uformuje się kulka przekładamy ją na stolnicę.
Jeśli ciasto się klei - dosypujemy więcej mąki, jeśli jest za twarde - dolewamy trochę wody. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Z ciasta można wyciąć tradycyjne trójkąciki, ja jednak zdecydowałam się użyć foremki do ciasteczek w formie serduszka.
Wykrojone nachosy wrzucamy na suchą, niczym nie posmarowaną patelnię teflonową i podsmażamy chwilę z każdej strony, aby lekko się zarumieniły. Następnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Piekarnik nagrzewamy to temperatury 180°C i pieczemy nachosy ok. 10 minut aby stały się chruupiące :)
50g startego żółtego sera
50g topionego serka ementaller
0,5 szklanki mleka
6 łyżek majonezu
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
pieprz i sól do smaku
Mleko wlewamy do rondelka i pogrzewamy. Gdy będzie już ciepłe dodajemy serek topiony i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dosypujemy starty żółty ser i nadal mieszamy.
Do miseczki nakładamy majonez i jogurt i mieszamy całość. Następnie dodajemy rozpuszczone w mleku sery i dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy troszkę natki pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nachosy mogą być też wspaniałym "Walentynkowym smakołykiem" dla połówki lubiącej chipsy i inne "smieciuszki" :)
Szybki i prosty przepis zamieszczam poniżej.
Pikantne nachosy z sosem serowym
Składniki:
200g pszennej mąki
7 łyżek wody
50g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka chilli
Mąkę przesiewamy do misieczki i dodajemy sól oraz ostrą paprykę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło oraz 7 łyżek wody.Wszystko mieszamy (najlepiej ręką) w misce. Kiedy z ciasta uformuje się kulka przekładamy ją na stolnicę.
Jeśli ciasto się klei - dosypujemy więcej mąki, jeśli jest za twarde - dolewamy trochę wody. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Z ciasta można wyciąć tradycyjne trójkąciki, ja jednak zdecydowałam się użyć foremki do ciasteczek w formie serduszka.
Wykrojone nachosy wrzucamy na suchą, niczym nie posmarowaną patelnię teflonową i podsmażamy chwilę z każdej strony, aby lekko się zarumieniły. Następnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Piekarnik nagrzewamy to temperatury 180°C i pieczemy nachosy ok. 10 minut aby stały się chruupiące :)
Sos serowy
50g startego żółtego sera
50g topionego serka ementaller
0,5 szklanki mleka
6 łyżek majonezu
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
pieprz i sól do smaku
Mleko wlewamy do rondelka i pogrzewamy. Gdy będzie już ciepłe dodajemy serek topiony i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dosypujemy starty żółty ser i nadal mieszamy.
Do miseczki nakładamy majonez i jogurt i mieszamy całość. Następnie dodajemy rozpuszczone w mleku sery i dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy troszkę natki pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
hmmmm pysznie wygląda.... jeszcze sosik :)
OdpowiedzUsuń