piątek, 13 września 2013

Muffiny z korzennymi jabłkami


Bardzo lubię piec muffiny, bo w 80% są to bardzo proste przepisy, a same babeczki bardzo smaczne. Ostatnio natknęłam się w sadzie moich przyszłych teściów na jabłka - pozbierałam je i wykorzystałam do pieczenia :) Zapraszam po przepis na pyszne muffiny, które dodatkowo mają mało cukru ;)



Muffiny z korzennymi jabłkami


Składniki:

200g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przypraw korzennych
szczypta soli
55g brązowego cukru
1 ubite średniej wielkości jajko
200ml półtłustego mleka
55g rozpuszczonej margaryny roślinnej
1 obrane i pokrojone jabłko

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Foremkę na muffiny wykładamy 10 papilotkami i odstawiamy.


W misce dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszanką przypraw i solą. W drugiej misce mieszamy cukier z  mlekiem, rozpuszczoną margaryną, a następnie delikatnie łączymy z produktami suchymi. Nie miksujemy! Masa ma być grudowata - jeśli za dużo się ją miesza muffiny stają się ciężkie i nie rosną. Aby jabłka nie opadały na spód obtaczamy je lekko w mące i dodajemy do masy.


Masę rozdzielamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut lub do momentu aż się zarumienią. Wyciągamy, czekamy aż ostygną... i wcinamy! :)


A tu już zapakowane wędrują na wynos :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...