To danie jest uważane za najsmaczniejsze na świecie risotto. Łatwo je przyrządzić i poza szafranem nie wymaga kupna wyszukanych składników. Ten jednak można zastąpić tańszym zamiennikiem czyli kurkumą, nazywaną inaczej indyjskim szafranem.
Zapraszam po przepis :)
Risotto po mediolańsku
Składniki:
0,5kg piersi z kurczaka1 duża cebula posiekana
125g masła
0,5kg ryżu arborio
150ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka szafranu lub kurkumy (szafranu indyjskiego)
600ml bulionu drobiowego
60g startego parmezanu do podania
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy z cebulą na 3 łyżkach masła. Dodajemy ryż i mieszamy. Następnie wlewamy wino, dorzucamy szafran, doprawiamy solą i pieprzem. Stopniowo wlewamy 3/4 bulionu, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 20 minut mieszając od czasu do czasu.Gotowe risotto odstawiamy na parę minut z kuchenki. Na koniec dolewamy jeszcze trochę bulionu i podgrzewamy kolejne 10 minut.
Podajemy z parmezanem i płatkami masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz