wtorek, 22 października 2013

Risotto po mediolańsku


To danie jest uważane za najsmaczniejsze na świecie risotto. Łatwo je przyrządzić i poza szafranem nie wymaga kupna wyszukanych składników. Ten jednak można zastąpić tańszym zamiennikiem czyli kurkumą, nazywaną inaczej indyjskim szafranem.

Zapraszam po przepis :)


Risotto po mediolańsku


Składniki:

0,5kg piersi z kurczaka
1 duża cebula posiekana
125g masła
0,5kg ryżu arborio
150ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka szafranu lub kurkumy (szafranu indyjskiego)
600ml bulionu drobiowego
60g startego parmezanu do podania

Przygotowanie:

Mięso podsmażamy z cebulą na 3 łyżkach masła. Dodajemy ryż i mieszamy. Następnie wlewamy wino, dorzucamy szafran, doprawiamy solą i pieprzem. Stopniowo wlewamy 3/4 bulionu, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 20 minut mieszając od czasu do czasu.

Gotowe risotto odstawiamy na parę minut z kuchenki. Na koniec dolewamy jeszcze trochę bulionu i podgrzewamy kolejne 10 minut.

Podajemy z parmezanem i płatkami masła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...