wtorek, 29 stycznia 2013

Spaghetti po sycylijsku

Kuchnia włoska... Kocham uwielbiam, jem, wcinam, zajadam się! Uwielbiam włoskie desery, przekąski, a przede wszystkim makarony pod wszelaką postacią. Oczywiście niezliczoną ilość razy robiłam Spaghetti Bolognese czy Napolitana z różnych przepisów, dlatego dzisiaj szukałam innego oblicza długaśnego makaronu.



Posiadam w domu chyba z 4 książki z kuchnią włoską i makaronami w każdej postaci. Zanurzyłam się w przepisach i znalazłam... Spaghetti po sycylijsku - moją uwagę przykuły bakłażany i zupełnie odmienny sposób przyrządzania.





Spaghetti po sycylijsku


Składniki:

oliwa z oliwek
2 średnie bakłażany lub 1 duży
350g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego
1 posiekana cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
400g krojonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka świeżego lub suszonego majeranku lub oregano
55g czarnych oliwek pokrojonych na plasterki
1 papryka (czerwona, żółta lub zielona)
175g makaronu spaghetti
115g startego parmezanu
pieprz, sól

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i na małym ogniu podsmażamy na rumiano plasterki bakłażanów z obu stron. Po podsmażeniu plasterki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć oliwę. Powtarzamy aż do zużycia się składników.



Na tą samą patelnię wrzucamy mięso, cebulę, czosnek i smażymy aż składniki się przyrumienią.


Następnie dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy, majeranek, pieprz i sól. Całość smażymy ok. 10 minut. Po upływie tego czasu dodajemy oliwki oraz paprykę i dalej gotujemy kolejne 10 minut.


W dużym garnku gotujemy wodę na makaron. Spaghetti gotujemy al dente. Dokładnie go odcedzamy i przedkładamy do miski. Dodajemy do makaronu mięsny sos oraz starty parmezan. Calość mieszamy za pomocą dwóch widelców.

Szykujemy naczynie żaroodporne posiadające pokrywkę. Dno smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy na nim papier do pieczenia i znów smarujemy oliwą. Na spodzie naczynia układamy podsmażone bakłażany nie zapominając o bokach. Następnie przykrywamy makaronem dokładnie dociskając. Na wierzchu układamy resztę bakłażanów.


Pieczemy w temperaturze 200°C około 40 minut. Po wyjęciu pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia.


I teraz najważniejsze.... :) Naczynie przykrywamy pokrywką... i obracamy do góry nogami - tak aby dół znalazł się na górze. Ściągamy papier i otrzymujemy gotowe danie :)


Spaghetti po sycylijsku nakładamy na talerze.


Smacznego! A gwarantuję Wam, że danie jest pyszne... jako dowód... załączam puste już naczynie :)


5 komentarzy:

  1. Przysięgam, ze gdy tylko skończę dietę ( kolejna) to spróbuje bo wyglada niesamowicie i pewnie jest przepyszne ;) oliwki uwielbiam a baklazan mnie intryguje no i coś nietypowego, bo tradycyjne spagetii już mi się przejadlo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Suuuper, cały początek przepisu zastanawiałam się - po co ten papier? Świetny sposób, na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze takiego spaghetti jeszcze nie jadłam, szkoda, że nie smakują mi oliwki :( ale może spróbuję i dodam cos w zamian.

    Zapraszam po wyróżnienie na debiutujacapanidomu.blogspot.de i serdecznie pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam na moje pierwsze Candy http://17blondynka.blogspot.com/2013/01/cukieraski.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...