Mięso z indyka ma małą zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, w dodatku jest lekkostrawne. Ze względu na delikatny smak idealnie komponuje się z różnymi dodatkami od słodkich, ziołowych po słone i pikantne. Ponieważ temperatura na dworze jest dość wysoka zdecydowałam się na indyka z dodatkiem orzeźwiającej mięty, którą uwielbiam! :)
Przepis znajdziecie poniżej :)
Indyk z miętą i cukinią
Składniki:
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 cukinia
0,5kg mięsa z indyka
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej Dijon)
200ml gęstej śmietany
1 garść liści mięty
400g makaronu penne
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i smażymy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, posiekaną cebulę i pociętą w cienkie plastry cukinię (ja użyłam łopatkę do krojenia serów).
Po pięciu minutach dodajemy do warzyw pokrojone w kostkę mięso indyka. Całość smażymy aż mięso się lekko zarumieni. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i zalewamy bulionem lub rozpuszczoną w szklance wody kostkę rosołową wymieszaną z musztardą.
Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż połowa bulionu wyparuje. Wlewamy wtedy gęstą śmietanę i dodajemy posiekane liście mięty.
W osobnym garnku gotujemy wg zaleceń na opakowaniu makaron. Następnie go odcedzamy i wrzucamy spowrotem do garnka w którym się gotował. Zalewamy go gotowym sosem z patelni i doprawiamy pieprzem i solą wg uznania.
Całość nakładamy na talerze i dekorujemy liściami mięty.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz