niedziela, 21 lipca 2013

Indyk z miętą i cukinią


Mięso z indyka ma małą zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, w dodatku jest lekkostrawne. Ze względu na delikatny smak idealnie komponuje się z różnymi dodatkami od słodkich, ziołowych po słone i pikantne. Ponieważ temperatura na dworze jest dość wysoka zdecydowałam się na indyka z dodatkiem orzeźwiającej mięty, którą uwielbiam! :)

Przepis znajdziecie poniżej :)


Indyk z miętą i cukinią


Składniki:

1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 cukinia
0,5kg mięsa z indyka
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej Dijon)
200ml gęstej śmietany
1 garść liści mięty
400g makaronu penne
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i smażymy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, posiekaną cebulę i pociętą w cienkie plastry cukinię (ja użyłam łopatkę do krojenia serów).


Po pięciu minutach dodajemy do warzyw pokrojone w kostkę mięso indyka. Całość smażymy aż mięso się lekko zarumieni. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i zalewamy bulionem lub rozpuszczoną w szklance wody kostkę rosołową wymieszaną z musztardą.



Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż połowa bulionu wyparuje. Wlewamy wtedy gęstą śmietanę i dodajemy posiekane liście mięty. 


W osobnym garnku gotujemy wg zaleceń na opakowaniu makaron. Następnie go odcedzamy i wrzucamy spowrotem do garnka w którym się gotował. Zalewamy go gotowym sosem z patelni i doprawiamy pieprzem i solą wg uznania. 

Całość nakładamy na talerze i dekorujemy liściami mięty.

Smacznego! :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...