piątek, 6 września 2013

Bruschetta z pomidorami


Bruschetta pierwotnie była daniem ... rolników! Narodziła się w Toskanii, gdzie robotnicy spędzający wiele godzin na monotonnej pracy opiekali na ogniu kawałki chleba - polewali je oliwą i doprawiali pieprzem i solą. Dzisiaj jako przystawka króluje w wielu restauracjach na całym świecie. We Włoszech Bruschetta dorobiła się nawet swojego święta - Sagra de la bruschetta, które odbywa się 2 lutego w miejscowości Spello.

Przedstawiam Wam przepis na bruschettę, która podawana jest najczęściej, czyli z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii.



Bruschetta z pomidorami


Składniki:

4 pomidory
8-10 listków świeżej bazylii
1 bagietka
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Myjemy bazylię i kroimy w paski.
Czosnek obieramy i kroimy na pół. Bagietkę kroimy na kromki, nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek.


Kromki wykładamy na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
Po wyciągnięciu z piekarnika na bruschettę nakładamy pomidory i posypujemy bazylią :)


1 komentarz:

  1. A ja jeszcze sniadania nie jadłam i od razu mi w brzuszku zabuczało :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...