czwartek, 7 lutego 2013

Angielskie scones


Scone - to okrągłe ciastko/bułeczka podawane w Wielkiej Brytani podczas tea time. Mogą mieć lukrowaną polewę lub w cieście suszone owoce np. żurawinę czy rodzynki. Doskonale smakują z samym masłem jak i dżemem. Po prostu ciasteczka niezastąpione, które robi się szybko, prosto i nie można ich zepsuć! :)

Ja zrobiłam scones tradycyjne, z rodzynkami oraz kilka przełożyłam dżemem. W każdej postaci smakują wyśmienicie! :)




Angielskie scones


Składniki: 

225g mąki pszennej
szczyta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka octu
25g schłodzonego masła
25g cukru pudru
150ml maślanki
2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski - dodajemy sól, sodę oczyszczoną i ocet. Następnie masło kroimy na małe kawałki i wcieramy je palcami w mąkę. Mamy uzyskać okruchy. Dodajemy cukier puder.



W środku wydrążamy dołek i wlewamy maślankę. Całość mieszamy nożem do rozsmarowywania masła, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli nasza masa jest klejąca dodajemy jeszcze mąki.



Ciasto przenosimy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli nadal nam się klei dosypujemy znów mąki. Ciasto ma być elastyczne. Dłońmi rozgniatamy ciasto na okrąg o grubości ok. 1cm i wycinamy foremką kółeczka. Z jednej porcji wychodzi ok 25 scones.


Gotowe ciasteczka smarujemy mlekiem po wierzchu.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia natłuszczamy lekko i posypujemy mąką. Następnie układamy scones. Piekaranik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Wkładamy ciasteczka i pieczemy ok 10 min lub do czasu aż się zarumienią.



Wyciągamy gotowe bułeczki i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli chcemy przełożyć je dżemem to przecinamy je na pół i smarujemy :) Ja użyłam do tego powideł truskawkowych, moich ulubionych, które kupuję w Lidlu - są w nich całe truskawki, a w dodatku dżem jest ... dietetyczny! ;)



Zajadamy się! :)

Angielskie scones z rodzynkami


Robimy tak samo jak zwykłe, tylko w momencie wsypywania cukru dodajemy 50g rodzynek. Uwaga! Aby rodzynki były miękkie zalewamy je gorącą wodą, żeby "napuchły". Następnie wylewamy ciepłą wodę i studzimy rodzynki w zimnej i dodajemy do ciasta.

1 komentarz:

  1. Znam je doskonale i zgadzam się - są przepyszne :)
    Pozdrawiam
    Cleo

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...