W połowie lutego pokazywałam Wam przepis na pyszną wołowinę ukrytą w ciabacie z przepisu Gordona Ramsaya. Przepis ten pochodził z programu "Kurs gotowania z Gordonem Ramsay'em" z odcinka "Bruch" jednak nie był one jedynym... Kolejnym przepisem który przyciągnął moją uwagę były "Pikantne naleśniki" - połączenie gorczycy, imbiru, kolendry, ziemniaków, pepperoni i kminku... :) Mieszanka wydająca się nie do zjedzenia.. a jednak! Naleśniki mają specyficzny smak.. jednak mi bardzo posmakowały. Doskonały pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które pozostały po obiedzie z poprzedniego dnia:)
Pikantne naleśniki wg Gordona Ramsay'a
Składniki: (na ok. 8-9 naleśników)
2 łyżeczki całego kminku (w oryginale kumin)
1 zielona lub czerwona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
5cm świeżego imbiru
250g mąki pszennej
2 jajka
550ml mleka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Farsz:
2 łyżeczki nasion gorczycy
1 mała cebula
1 łyżeczka kurkumy
5 ugotowanych ziemniaków
Sos:
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Na suchą patelnię wrzucamy kminek oraz sól i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone w drobną kostkę: imbir, czosnek i papryczkę chilli. Całość podsmażamy aż się lekko zarumieni.
Na drugiej patelni wrzucamy gorczycę i czekamy, aż zacznie podskakiwać.
Następnie dodajemy oliwę z oliwek. Kiedy ta się rozgrzeje dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy kurkumę - całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i zalewamy oliwą z oliwek - tak aby pokryła ziemniaki. Całość smażymy ok. 5 minut.
Teraz nadszedł czas na przygotowanie ciasta naleśnikowego. Do miski wsypujemy podsmażony imbir, papryczkę i czosnek. Następnie zalewamy połową mleka, dodajemy połowę mąki i 2 jajka - mieszamy za pomocą trzepaczki tak, aby nie było grudek.
Następnie dodajmy drugą połowę mleka i mąki i nadal mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i na chwilę odstawiamy.
W tym czasie robimy sos. Kolendrę kroimy i wsypujemy do jogurtu. Ja nie miałam świeżej, więc dodałam rozdrobnioną suszoną - też smakowało całkiem nieźle :)
Smażymy naleśniki! Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Przed każdym nabraniem mieszamy ciasto, tak aby każdy naleśnik miał w sobie przyprawy.
Na każdym naleśniku nakładamy farsz i zawijamy w rulonik. Na końcu, albo osobno na talerzu nakładamy sobie sos, albo polewamy naleśnik sosem.
smaczne .... zapraszam po nominację do mnie http://kartkomaniaczki.blogspot.com/ za to ,że zauważyłaś nas pierwsza... , dziękuję , wszystkiego naj....w dniu kobiet
OdpowiedzUsuń